Cv-ketel en energie besparen. Eenvoudig en direct resultaat

01-03-2017 - Veel mensen weten niet dat de cv-ketels over het algemeen verkeerd staan afgesteld en dat daarmee dus veel energie kan worden bespaard. Cv-ketels staan vaak op vol vermogen, terwijl ze het beste rendement geven wanneer ze minder vermogen leveren. De keuze voor de hr-ketel is op basis van de grootte van de woning en behoefte van de bewoners. Als er dus bijvoorbeeld ruimtes onverwarmd zijn, omdat ze niet gebruikt worden, dan staat de cv-ketel te hoog afgesteld. Met de tips in dit artikel kunt u eenvoudig controleren of uw verwarmingsketel verkeerd staat afgesteld en hoe u dit zelf kunt aanpassen. Mensen die de tips in dit artikel opvolgden, bespaarden gemiddeld 10% op hun energierekening.

Komt er op koude dagen een pluim uit uw schoorsteen?

Als er op koude dagen een witte afblazende pluim uit de schoorsteen van de cv-ketel komt, dan staat de cv-installatie te hoog afgesteld.

De HR functie van een cv-ketel werkt als volgt. Het water dat terugkomt uit de radiatoren is afgekoeld en wordt in de cv-ketel langs de luchtuitlaat (de schoorsteen) geleid. Die uitlaat is warm en voorverwarmt op deze manier het water dat terugkomt van de radiator. Als dat water nu heel warm terugkomt, dan kan het dus niet opgewarmd worden, omdat het al warm is. De HR functie van de cv-ketel werkt dan niet. Het warme water dat op de uitlaat komt verdampt direct. Dat uit zich in witte rook uit de schoorsteen op koude dagen.

Is de radiator aan de onderkant ook heet?

Als de onderkant van de radiator bijna net zo heet is als de bovenkant, dan staat de cv-installatie te hoog afgesteld of is de doorstroomtemperatuur te hoog.

Als de radiator onderin ook heet is, dan staat de cv-ketel te hoog afgesteld of is de doorstroomtemperatuur te hoog. De radiator hoort aan de onderzijde lauw, of beter koud te zijn. Dit 'koude' water gaat naar de cv-ketel en wordt daar voorverwarmd door de uitlaat van de cv-ketel, om vervolgens opnieuw de radiatoren in te gaan.

De cv-ketel zelf inregelen:

De temperatuur en het vermogen van de cv-ketel staan vaak op vol vermogen. Deze kunnen beide, zonder problemen, worden aangepast.

  1. Het vermogen van de cv-ketel staat vaak op 100%. Dat kunt u waarschijnlijk terugbrengen naar 70 of 80%. Probeer het zo af te stellen dat het comfortabel blijft in huis.
  2. De temperatuur staat vaak op 90º. Probeer deze eens terug te brengen naar 70º

Balans tussen comfort en energie besparen

Raadpleeg de handleiding van uw cv-ketel om het vermogen en de temperatuur van de cv-ketel aan te passen. Als u de cv-ketel lager instelt, dan kan het zijn dat de woning iets minder snel warm wordt. Zodra de temperatuur in de ruimte eenmaal juist is, dan houdt de cv-installatie de ruimte op temperatuur. Probeer verschillende standen uit en vind de juiste verhouding tussen 'energie besparen' en comfort.

Komt u er niet uit en wilt u advies? Neem dan contact met ons op.

Contactformulier heeft u vragen? neem gerust contact met ons op. contactformulier